ZAHŘEJTE SE S INDICKOU KUCHYNÍ

0
92
zobrazeno

Zima patří indické kuchyni! … a ptáte se proč? Důvodů je mnoho.

V měsících kdy u nás je  mrazivé nebo sychravé počasí vám indická kuchyně nabízí pravý opak – teplo, vůně, barvy a mnoho smyslových prožitků. Navíc neklade nijak velké nároky na suroviny. Základem je koření, bez kterého se nepohnete. Doporučuji koupit na internetu nebo v pasážích v nákupních centrech, kde mívají stánky prodejci koření. Ale většinu seženete i ve větším supermarketu. Koření nestojí moc a vystačí na dlouho.

Základem bez kterého se neobejdete, ale který i snadno seženete je:

  • Římský kmín mletý (bez diskuze, i když vám samotný třeba příliš nechutná ve směsích ho jen těžko identifikujete)
  • Kurkuma (zlatý poklad, který je proti alergiím, nachlazení, rakovině a vlastně všemu špatnému)
  • Chilli, sušené nebo čerstvé, vyzkoušejte jeho pálivost, ale nebojte se – ve směsi trochu zmizí, a nezapomeňte, že nepálí, ale hřeje!
  • Kari (sušená směs koření, kupte si i více typů když objevíte)
  • Garammasala (směs mletých koření, může být červená, žlutá i oranžová)
  • Koriandr semena mletá (tak nějak doladí všechny směsi)

Pak už jen to, co snadno nakoupíte: česnek, cibuli, zázvor čerstvý, nakládaná rajčata v plechovce, kokosové mléko, kokos sušený, rozinky, citron, limeta.

Až zabrousíte do vyšších kulinářských sfér, tak se budou hodit i kari listy sušené (prodává Marks and Spencer) či mražené (z větších asijských obchodů či tržnic).

To, co by to chtělo, ale ne vždy je po ruce – čerstvý koriandr. Většina vietnamských prodejců ho prodává nebo kupuje pro sebe, zkuste jej tedy přemluvit:).

Všechny omáčky lze přizpůsobit a použít jakýkoliv druh masa (nejčastěji kuřecí, vepřové, jehněčí, ryba, krevety) nebo  tofu či jen zeleninu (mrkev, brambory, hrášek, dýni).

Ale v čem tedy je to největší kouzlo – jsou to jídla, po kterých v tomto období toužíme a přitom jsou ze zdravých surovin, nezahuštěná moukou, ani neutopená v bledé smetaně, provoní vám dům a přitáhnou sousedy k vyústění digestoře. Nemusíte shánět exotické ingredience, ani vařit hodiny. Co by přílohu zvolte rýži, nejdřív samotnou a později se ji naučíme vylepšit. Objevíte nové chuťové zážitky a přitom nepotřebujete kulinářský kurz, většinou je nakrájíte, koření rozvoníte, zalijete, povaříte, servírujete…

Můj tajný tip, který jsem se kdysi dozvěděla na kurzu ajurvédské kuchyně je okamžik kdy na pánvi restujete koření a poté ho zalijete vodou – v tu chvíli strčte hlavu pod digestoř a dopřejte si esenciální napářku. To je dar jen pro kuchaře.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Prosím vložte komentář
Please enter your name here