MILUJEME CHILLI ČILI PÁLIVÉ

0
128
zobrazeno

Miluji chilli – feferonky – papričky, prostě pálivé, pikantní, ostré. Musím ale říci, že já nejsem zdaleka takový labužník jako můj manžel. Každé jaro probíhá u nás boj o počet předpěstovávaných sazenic chilli papriček, které umístíme do našeho nevelkého skleníku.

Manžel mě vždy chlácholí slovy, že všechny nevyrostou, nějaká určitě i chcípne, něco zmrzne, nějaké rozdáme, co když to zas napadnou svilušky a podobné argumenty, na které mu každý rok skočím. Výsledkem bývá okolo 30 sazenic nevzhledně okupujících parapety v pokoji našich dětí.

Můj muž Vám bude tvrdit, že miluje pěstování chilli, ale skutečnost je taková, že miluje vkládání semínka do hlíny, to si neskonale užívá (vlastně houbovo-virových onemocnění prosté speciální kokosové tablety), ale v ten okamžik jeho láska k pěstování feferonek končí.

Dále už přesazuji, zapíchávám tyčky, likviduji svilušky, podpírám, hnojím a hlavně zalévám a zalévám, také sklízím, odvazuji, vytrhávám, kompostuji jen já a zase já. Vzhledem k nutné době předpěstování začínáme někdy v únoru a poslední rostliny likvidujeme ze skleníku v polovině listopadu, takže jsou pak jen dva měsíce v roce, kdy chilli vlastně jen jíme.

Pokud máte ve svém okolí milovníky chilli, určitě jukněte na specializované weby, kde je spousta semínek a doplňkových produktů zabalených v hezké krabičce, které se hodí jako originální vánoční dárek. Mnoho chilli papriček vyroste i bez skleníku, aby stihly ale dozrát, potřebují teplejší oblast a slunečné stanoviště.

Nám se nejvíce osvědčily odrůdy habanero a jalapeňo, plus každý rok přidáváme několik nových odrůd, které v dalších letech vyměníme za jiné. Určitě Vám v lednu napíšu, na co se chystáme letos.

A protože já ráda vyrábím z chilli omáčky a salsy místo toho, abych je za syrova ukusovala, tak přikládám i několik osvědčených receptů, které jsou moje oblíbené.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Prosím vložte komentář
Please enter your name here