DOMÁCÍ SLANÝ KOLÁČ PRO KAŽDOU PŘÍLEŽITOST

0
238
zobrazeno

Quiche, francouzská specialita po česku. I naše kuchyně má slané koláče, ale tyto mé varianty vycházejí z francouzského quiche. Jen bílou mouku jsem nahradila celozrnnou, protože mám ráda pak to těsto, které je křehčí a zároveň vláčnější, a co si budeme povídat, i ta vláknina z celozrnné mouky je lepší. A je už jedno jestli špaldovou, nebo celozrnnou pšeničnou či žitnou, nebo je namícháte. A samozřejmě nevadí, když použijete mouku bílou.

ZÁKLAD JE TĚSTO

Ingredience na těsto:

  • 250 g celozrnné mouky
  • 150 g másla studeného a nakrájeného na kousky
  • 100 ml studené vody (vodu podle hustoty mouky)
  • Sůl

Těsto připravíme velice jednoduše. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které necháme uležet. Nejlépe i přes noc, ale stačí i několik minut. Jednoduché, jak to jen jde. Těsto zpracujte ručně, hrajte si s ním s láskou. Protože právě nyní je ta úžasná činnost u vaření – antistresové monotónní činnosti, relax, jen vy a těstoJ.

Další postup je takový, že těsto rozválíme na velikost pečicí koláčové formy, pak ho vložíme dovnitř. Přitlačíme a dotvarujeme na celou formu, až do okrajů. Formu není třeba vymazávat, jen lehce potřeme máslem, nebo olivovým olejem. Spodek koláče propícháme na více místech vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo. V předehřáté troubě na 180°C předpečeme těsto cca 5-10 minut.

NÁPLNĚ – FANTAZII SE MEZE NEKLADOU

Mezitím si připravíme náplň do koláče. Tenhle koláč miluju z důvodu té různorodosti, té možnosti fantazie, ale i toho, co máme zrovna v lednici. Řeknu vám tajemství, proč jsem pro mého partnera vždy královna kuchyně – dokážu totiž jídlo vykouzlit z čehokoliv co je v lednici, i když tam zrovna není skoro nic. Používám fantazii a nebráním se kombinacím surovin.

Nejjednodušší je vzít si velkou mísu a do ní vyklepnout vajíčka, přidat všechny ingredience, včetně sýru (smetany). Cibuli vždy musíme nechat zesklovatět na pánvi a k ní pak přidáváme další ingredience, podle druhu koláče, který chceme.

Například slaninu, šunku, špenát, sušená rajčata, dýni, apod. Tuto směr pak také přidáme do misky s ostatními ingrediencemi.

Celou prošlehanou směs pak nalijeme na koláč a dopékáme 25-35 minut při 180°C, dokud nezačne vršek koláče hnědnout. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme asi 15 minut zchladnout a pak krájíme na trojhránky a podáváme třeba s rajčatovým salátem.

KLASICKÁ SMETANOVÁ NÁPLŇ PRO KONZERVY

Ingredience na základní náplň:

  • 3 vejce
  • 250g zakysaná smetana

(můžeme použít créme fraiche – hustá kysaná smetana, nebo v kombinaci s mascarpone. A můžeme i kombinovat a promíchávat)

  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • provensálské bylinky (nebo aspoň tymián)
  • cibule
  • 150g tvrdý sýr (gouda, parmazán)

RAJČATOVÁ NÁPLŇ PRO ITALSKÝ TÝDEN

Rajčatový koláč s mozzarellou

  • základní náplň (vejce, smetana, sýr, sůl, pepř, koření)
  • bazalka
  • 200 g mozzarelly
  • 500 g cherry rajčat
  • sýr pak Parmazán

ŠPENÁTOVÁ NÁPLŇ PRO ZELENÝ ČTVRTEK

Špenátový koláč

  • základní náplň (vejce, smetana, sýr, sůl, pepř, koření)
  • 250g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 sušených rajčat

BROKOLICOVÁ NÁPLŇ PRO VITAMÍNOVÉ HODY

Koláč s brokolicí a šunkou

  • základní náplň (vejce, smetana, sýr, sůl, pepř, koření)
  • půlka brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 100g šunky nakrájené na kostky

DÝŇOVÁ NÁPLŇ PRO PODZIMNÍ A ZIMNÍ VEČERY

Koláč s dýní a plesnivým sýrem

  • základní náplň (vejce, smetana, sýr, sůl, pepř, koření)
  • 250g dýni Hokaido nakrájené na kostky
  • 100g plesnivý sýr

Koláč je samozřejmě velice chutný i studený. A hlavně má tolik variant, kolik máte ingrediencí v lednici:)

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Prosím vložte komentář
Please enter your name here