CO JE VĚDOMÉ VAŘENÍ A PEČENÍ?

0
96
zobrazeno

Je to vlastně takový druh stravování a přípravy jídla, který vychází plně z našeho vědomí (ve smyslu vědomí sebe sama, vlastního sebe uvědomování). Co děláme, jak to děláme a za jakým účelem.

Proč vlastně jíme? Jak chceme jíst?

Chcete jíst zdravě, protože chcete být zdraví? Chcete jíst tak, abyste nebyli tlustí a netrpěli nadváhou? Chcete jíst chutně, protože si chcete pochutnat? Chcete, aby Vám příprava jídla netrvala dlouho, protože nechcete trávit spoustu času v kuchyni? Pokud jste na všechny otázky nebo na některou z nich odpověděli ano, pak čtěte dál – Vás se týká vědomé vaření a pečení.

Jak budeme připravovat jídlo?  Přece vědomě

Už bylo mnohokrát napsáno, že to, co sníme, má vliv na celkové fungování našeho těla, naše zdraví, ale i na naši psychiku. Právě strava určuje i z velké části naše množství energie a životní vitality, má vliv na náš proces stárnutí, a tak bych mohla pokračovat.

Ale podle posledních studií má na nás velký vliv hlavně naše psychika. To, jak se cítíme, jak k samotnému jídlu přistupujeme, jak si ho umíme vychutnat a z jakých surovin ho připravujeme. To vše samozřejmě dohromady platí stále, ale souvisí hlavně s naší psychikou. Zkrátka i to, čemu věříme, má zásadní vliv na naše zdraví. To, jak přistupujeme k sobě samým, ke svému životu, ovlivňuje nás samotné vlastně nejvíce. Psychosomatika je slovo v poslední době hodně skloňované a právem.

Tak proč pořád jíme tak špatně?

Někdy se stravujeme až extrémně podle dietních trendů, které nám vnucují média a hlavně některé portály zaměřené na ženy. Nesmyslné superpotraviny, které se k nám dovážejí z druhého konce světa. Stravovací plány zaměřené na buď extrémní množství bílkovin, nebo na jídelníček složený naopak jen ze zeleniny a ovoce. Proč nepoužíváme zdravý selský rozum? Co kdybychom jedli podle toho, co nám říká naše tělo? Co kdybychom ho začali vědomě poslouchat? Bojíme se vzít naše stravování do vlastních rukou a raději posloucháme názory ostatních. Co kdybychom začali jíst jen podle sebe, podle toho, jak to cítíme? Že to nejde? Ale jde, jen musíte chtít a začít. Zkuste týden jíst podle sebe!

Proč nejíme podle našeho nejlepšího vědomí?

Proč se necháme ovládat firmami, marketingem a články, které propagují nějaký produkt, místo, abychom se zamysleli, co je pro nás a naše tělo dobré? My to víme, jen neposloucháme sami sebe!

Uvidíte, že se po čase budete cítit lépe a také vypadat lépe. A to nemluvím o celkovém zlepšení zdravotního stavu. Věřte si, Vy víte, co máte jíst a co je pro Vás nejlepší.

Pokud totiž začnete jíst tak, jak Vám říká Vaše tělo, Váš rozum a Vaše vlastní vědomí, tak nebudete mít ani hlad, ani nedostatek živin, a nakonec ani nadváhu. Naopak se budete cítit dobře a vypadat dobře.

A ještě něco – vědomé stravování vychází z Vašeho rozumu. Takže tohle není ani výplod výživové poradkyně, ani marketingové firmy a ani dovozce nových superpotravin, tohle je prostě vědomé vaření a pečení. Inspirujte se prostřednictvím receptů na našem portálu, ale hlavně se řiďte svými pocity.

Pokud přeci jenom potřebujete inspiraci, co je zdravá potravina, tak je to hlavně ta, která je čerstvá, zralá a nejlépe, když je pěstovaná bez pesticidů a jiných chemických látek. Nejlépe ta, která byla pěstována u nás, protože nemusela ujít dalekou cestu letadlem či lodí, a proto má i pozitivní vliv na životní prostředí a zároveň na naši ekonomiku. Ale v dnešním globalizovaném světě bychom se takto již neuživili, takže všeho s mírou :).

A nejlepší a nejzdravější vaření a pečení je to vlastní. To, když víte, z čeho, jak a s láskou sami!

Potraviny, které by neměly ve Vaší kuchyni chybět:

  •     Luštěniny (fazole, čočka, cizrna, …)
  •     Obiloviny (vločky, celozrnné pečivo, …)
  •     Zelenina (nejlépe čerstvá a kvašená a hlavně sezonní)
  •     Ovoce (nejlépe čerstvé a sezonní)
  •     Mléčné výrobky (tvaroh, zákysy, sýry, …)
  •     Koření, bylinky (nejlépe čerstvé sezonní nebo sušené mimo sezónu)
  •     Oleje rostlinné (řepkový, slunečnicový, olivový)
  •     Ořechy a semínka všeho druhu

A pokud budete jídla připravovat převážně z čerstvých surovin a s láskou, konzumovat je s radostí a  vědomím, že Vám chutná, tak pochopíte a samozřejmě uvidíte, že změna se dostaví velice rychle.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Prosím vložte komentář
Please enter your name here